Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΗ? ΜΑΘΕ ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ….



 ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΡΑΜΜΩΣΗ? ΜΑΘΕ ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ….
                                                                             
                                           









Ουσιαστικός στόχος της γράμμωσης, είναι η μείωση του σωματικού λίπους.
Αν και η διατροφή παίζει μείζονα ρόλο για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, η γράμμωση βασίζεται στον κατάλληλο συνδυασμό διατροφής και σωματικής άσκησης.
Ο ρυθμός απώλειας λίπους  δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,7% του συνολικού μας βάρους ανά βδομάδα.

Ποιά είναι η κατάλληλη διατροφή;
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της διατροφής. Όσο κάποιος ακολουθεί ένα  διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες, θα πρέπει να προσλαμβάνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού του.

Α) Επιλέξτε σωστά το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε:
   Πολύσπορο ψωμί,-  πατάτες -καστανό ρύζι (με το φλοιό του),- ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
    όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, αρακάς)   και νιφάδες βρώμης
   *Αποφύγετε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και τις υγρές θερμίδες (ροφήματα με πολλές θερμίδες). Επιλέξτε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
Β) Τα λαχανικά (με έμφαση στα ινώδη) και μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γεύματά σας:
  άπαχο ή ημίπαχο στραγγιστό γιαούρτι- αυγό- άπαχο κρέας πουλερικών- άπαχο κόκκινο κρέας (π.χ. ψαρονέφρι, φιλέτο μόσχου)- ψάρια
Γ) Όσον αφορά στις πηγές λίπους, που καταναλώνετε, αυτές θα πρέπει να είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή:
ωμοί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια) σε μικρές ποσότητες-σογιέλαιο- σπόροι (λιναρόσπορος)- αβοκάντο- εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο- μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα)

 

-  Η συχνότητα και το πλήθος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να κάνετε 5-6 μικρά γεύματα ημερησίως, με διαφορά μεταξύ τους 2-3 ώρες. Ο τρόπος αυτός, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, άρα θα αποτραπούν οι υπογλυκαιμίες και η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που παρατηρείται συνήθως σε υποθερμιδικές δίαιτες. Επίσης, με τη μέθοδο αυτή εκμεταλλευόμαστε την θερμογενετική δράση που δημιουργείται κατά την διάρκεια της πέψης, αυξάνοντας τις εσωτερικές μας καύσεις.

-Η αυξημένη ποσότητα πρόσληψης νερού είναι απαραίτητη για την απώλεια λίπους, ειδικά σε ένα ασκούμενο άτομο. Πρέπει επομένως να καταναλώνονται τουλάχιστον 10-12 ποτήρια την ημέρα.

 

Και τώρα η άσκηση: Ακούμε συχνά την κλασική ατάκα «έκανα 500 κοιλιακούς σήμερα». 
Η αλήθεια όμως είναι, ότι και 1.000 κοιλιακούς την ημέρα να κάνουμε, εάν δεν κάνουμε αερόβια άσκηση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Ø  Για να φανούν οι κοιλιακοί, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό λίπους του σώματος, π.χ. για να είναι διακριτοί οι κοιλιακοί ενός άνδρα πρέπει το ποσοστό λίπους να κατέβει κάτω απο το 12%. Κι αυτό επιτυγχάνεται, κατά κύριο λόγο, με αερόβια άσκηση.
Μερικές από τις πιο απλές επιλογές, είναι το χαλαρό τρέξιμο ή τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι. Για τα τους πιο προχωρημένους, τα ‘σπριντ’ και οι ‘διαλλειματικές’ ασκήσεις είναι μια ακόμη επιλογή. Ο ρυθμός της άσκησης καθορίζει την αναλογία λίπους-υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη διάρκειά της. Ο ιδανικότερος ρυθμός για την μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι άσκηση «μέτριας έντασης - μεγάλης διάρκειας» (περίπου 65% της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας). Κι αφού μιλάμε για διάρκεια, που είναι και το κλειδί της διαδικασίας καύσης λίπους, 45 λεπτά συνεχόμενης άσκησης αρκούν για γρήγορα αποτελέσματα.

 

Και μετά το λίπος τι;
Έστω ότι χάσατε το λίπος που θέλατε. Μετά πώς συνεχίζετε; Τρώτε όπως πριν;
Όχι βέβαια. Για να διατηρήσετε ένα γραμμωμένο κορμί, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.



Γράφει ο Δημήτρης Αθανασιάδης, διαιτολόγος από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
 http://www.boro.gr/31110/theleis-na-kaneis-grammwsh-mathe-ti-prepei-na-trws




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου