Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:

Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών δεν θα πρέπει να ξεφεύγουμε τελείως από τις καθημερινές μας συνήθειες. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε καθημερινά τα 3 κύρια γεύματα μας και 2-3 μικρά ενδιάμεσα. Μόνο που σε αυτή την περίοδο τα γεύματα μας, θα πρέπει να είναι πολύ πιο μικρά σε σχέση με πριν.
 Αν το γιορτινό γεύμα είναι για το μεσημέρι τότε τα βραδινό θα πρέπει να είναι πολύ πιο μικρό, αλλά και το αντίθετο.

Το γεγονός ότι το προηγούμενο βράδυ πιθανότατα φάγαμε «του σκασμού» δεν σημαίνει ότι το επόμενο πρωί θα παραμείνουμε νηστικοί μέχρι να ξαναπεινάσουμε. Ο μεταβολισμός μας πρέπει να παραμείνει ενεργοποιημένος, για να αποβάλλει όλα αυτά που έχει συσσωρεύσει μετά από μεγάλα γεύματα και το πρωινό μας, πρέπει να είναι χαμηλοθερμιδικό, για να εξυπηρετήσει απλά τον σκοπό της εκκίνησης των καύσεων της ημέρας

ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό προσδίδει περί τις 170 με 320 θερμίδες, οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους. «μία ασφαλής λύση στην κατανάλωση γλυκών είναι το πρωί, μαζί με ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά, π.χ. ένα ποτήρι άπαχο γάλα και ένα μελομακάρονο, ένας κουραμπιές ή μία δίπλα».

 καλό είναι στο γιορτινό τραπέζι να επιλέγουμε μια καθαρή πηγή πρωτεΐνης στα 100 με 250γρ. (π.χ. γεμιστή γαλοπούλα ή γουρουνόπουλο χωρίς την πέτσα ή «καθαρό» κομμάτι αρνιού) με μισό φλιτζάνι ρύζι ή τρία-τέσσερα κομμάτια πατάτα, δύο με τρεις πιρουνιές από άλλα ορεκτικά και σαλάτα». Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαμηλής θερμιδικής αξίας εδέσματα που θα βρείτε στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, τα λαχανικά θα εμπλουτίσουν το πιάτο σας με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μαύρο ψωμί θα σας δώσει πολύ λιγότερες θερμίδες, και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, από το άσπρο.

 δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φάμε περισσότερο αν πραγματικά έχουμε χορτάσει, μόνο και μόνο για να μην νιώθουμε άσχημα απέναντι στην σπιτονοικοκυρά που μαγείρεψε

 στο επιδόρπιο που θα ακολουθήσει, λέει ότι με τρεις ή τέσσερις κουταλιές μπορούμε να απολαύσουμε την γεύση του, χωρίς να επιβαρυνθούμε από τις θερμίδες του

 μεγάλο ρόλο στην πρόσληψη θερμίδων παίζουν βεβαίως και τα ποτά (αλκοολούχα και αναψυκτικά).. να μην πίνουμε περισσότερα από δύο ποτά τα γιορτινά βράδια, «για να αποφύγετε το άθροισμα εκατοντάδων θερμίδων από το αλκοόλ». Ενδεικτικά, ένα ποτήρι σαμπάνια έχει 110 θερμίδες, ενώ ένα μόνο ουίσκι με κόκα κόλα 160 θερμίδες. Ως προς τα αναψυκτικά, η ειδικός συνιστά να προτιμάμε τα λάιτ, γλιτώνοντας έτσι τουλάχιστον 120 θερμίδες λόγω της απουσίας ζάχαρης.

 Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για άσκηση που σας παρουσιάζεται, προκειμένου να μη χάσετε εντελώς τη φόρμα που με τόσο κόπο αποκτήσατε. Χορέψτε πολύ, περπατήστε, κάντε μια λιγότερο χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ και αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι –ούτως ή άλλως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι τραγική. Και μην ξεχνάτε να χορεύετε πολύ.

 Αποφύγετε το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, το μπουφέ με τα ορεκτικά και τους ξηρούς καρπούς σε ρεβεγιόν και εορταστικά τραπέζια, και –ει δυνατόν– τα γλυκά που, ως εκ θαύματος, εμφανίζονται αυτές τις μέρες μπροστά σας με συχνότητα δευτερολέπτου.


 Αν οργανώνετε εσείς το ρεβεγιόν ή το εορταστικό δείπνο της παρέας, φροντίστε να επιλέξετε όσο το δυνατόν υγιεινότερα και φτωχά σε θερμίδες υλικά. Γεμίστε τη γαλοπούλα με μαύρο ρύζι, ψήστε τις πατάτες με ελαιόλαδο, κόβοντάς τις σε μεγαλύτερα κομμάτια, για να απορροφήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο, χρησιμοποιείστε πολτό από φρούτα ή γιαούρτι στη θέση του βουτύρου, αντικαταστήστε το ολόκληρο αυγό της συνταγής για το γλυκό με δύο ασπράδια και συμπληρώστε το τραπέζι με τζατζίκι αντί για έτοιμες sauce, πίττες λαχανικών, λουκάνικα και αλλαντικά στη σχάρα και άφθονες σαλάτες. Μην αποκλείετε τα θαλασσινά από τα εορταστικά σας γεύματα –ένα πρώτο πιάτο με σολομό, για παράδειγμα, θα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Φτιάξτε τα γλυκά σας με μαύρη ζάχαρη ή, ακόμη καλύτερα, φρουκτόζη –αν την… αντέχετε– και προτιμήστε μαύρη σοκολάτα, αντί για γάλακτος.

 Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε

 Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπήρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε

 Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.

 Πείτε «όχι» στα συχνά και περιττά κεράσματα: αν κάθε φορά που σας προσφέρουν το κλασικό πιάτο με μελομακάρονο, κουραμπιέ και δίπλα λέτε «ναι», είναι βέβαιο πως η αύξηση του βάρους σας θα είναι αισθητή από τις πρώτες ημέρες


 Κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθήστε να περιορίσετε τις «παρασπονδίες» σας στα 2 γεύματα της εορταστικής περιόδου, ακολουθώντας ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο. Αν νιώσετε ότι ξεφύγατε, καταναλώστε μόνο σαλάτες και φρούτα για 1-2 ημέρες.

 Το νερό πάντα χορταίνει: ακόμα και πολύ πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν το όφελος από την κατανάλωση νερού πριν από το φαγητό για τη διατήρησης του βάρους μας. Ετσι, πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας.

..