ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ...


ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ.....
                                            ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ........

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ, ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΩΜΑ.... ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ!!!!!!!

Πέρα από την μόδα την οποία λατρεύω η δουλειά μου σαν διαιτολόγος, την οποία υπερλατρεύω και αυτή δεν με αφήνει κάθε τόσο να μην σας ενημερώνω για την υγεία του οργανισμού, την σωστή διατροφή και για την πρόληψη από τις διάφορες ασθένειες!!!!!!!!


Η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με άσκηση και άφθονες τροφές πλούσιες σε ίνες. 















Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ένας αριθμός κενώσεων μικρότερος ή ίσος με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι δυσκοιλιότητα είναι επίσης όταν έχουν σκληρά κόπρανα η είναι δύσκολη η αποβολή τους η ακόμη όταν έχουν ατελή κένωση ακόμη και αν έχουν μία κένωση την ημέρα. 

Πρέπει λοιπόν να διακρίνουμε τους δύο κύριους μηχανισμούς της δυσκοιλιότητας:
 δυσκοιλιότητα βραδείας διάβασης και δυσκολία στην αποβολή (δυσχεσία). 
Αυτό γίνεται κυρίως από την λήψη του ιστορικού και σε δύσκολες περιπτώσεις, από τη μέτρηση του χρόνου διέλευσης των κοπράνων με ακτινοσκιερά σφαιρίδια.

Οι φυσιολογικές συνήθειες όσον αφορά το έντερο διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Οτιδήποτε ανάμεσα σε μερικές φορές την ημέρα και σε μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η πυκνότητα των κοπράνων παρά η συχνότητα. Τα κόπρανα πρέπει να είναι μαλακά και να αποβάλλονται εύκολα.








Δυσκοιλιότητα υπάρχει όταν τα κόπρανα γίνονται σκληρά
 και ξηρά, υπάρχει δυσκολία στην αφόδευση και απαιτείται «σπρώξιμο» ή «σφίξιμο». Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο, αέρια και κοιλιακό πόνο. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί όταν δεν τρώτε τρόφιμα με αρκετές ίνες, δεν πίνετε αρκετά υγρά, δεν ασκήστε αρκετά ή έχετε αποκτήσει κακές συνήθειες όσον αφορά τη χρήση της τουαλέτας.

Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας βασίζεται συνήθως σε: 


- Σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής: μη αγνόησή της ανάγκης για κένωση, τη φυσική  σωματική άσκηση τη σωστή  διατροφή. 


- Αύξηση του όγκου του περιεχομένου του παχέος και / ή την ενθάρρυνση της κινητικότητας του παχέος εντέρου (φυτικές ίνες, σάκχαρα που δεν απορροφούνται στο λεπτό έντερο, PEG 4000, παραφινέλαιο, καθαρτικά που διεγείρουν το βλεννογόνο του παχέος εντέρου). 
Προσθέστε τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη σαλάτα σας και θα εξασφαλίσετε ακόμη καλύτερη εντερική λειτουργία.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά συστατικά που περιέχει (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι ζεστό (σχεδόν καυτό) νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει μισή κουταλιά του γλυκού μέλι.
Φτιάξτε ένα θεραπευτικό ρόφημα, κόβοντας μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντάς τα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό.


Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα;
Τρώτε άφθονες τροφές πλούσιες σε ίνες
Οι ίνες, που είναι το πίτουρο στις φυτικές τροφές, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και τα κάνουν πιο μαλακά, κάνοντας ευκολότερη την αφόδευση.
Συμπεριλάβετε ίνες που υπάρχουν σε διάφορες τροφές, όπως:
   όλα τα φρούτα και τα λαχανικά (αν είναι δυνατόν αφήστε τα με τη φλούδα τους)
   ολικής αλέσεως και πολύσπορο ψωμί
   πρωινό με δημητριακά πλούσια σε ίνες όπως τα μούσλι,
   ξηρά φασόλια, όπως τα άσπρα φασόλια, τα κόκκινα φασόλια, η φάβα
   ξηρά φρούτα, ξηροί καρποί
   σιτηρά όπως η βρώμη, το κριθάρι, το αναποφλοίωτο ρύζι και το αλεύρι ολικής αλέσεως
   τα ξηρά δαμάσκηνα είναι αποτελεσματικά για αρκετά άτομα επειδή περιέχουν κάποια ουσία που διεγείρει το έντερο. Ξεκινήστε με περίπου έξι δαμάσκηνα ή μισό φλιτζάνι χυμό δαμάσκηνου
   φυσικά συμπληρώματα με ίνες
Οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο, έτσι φθάνουν στο παχύ έντερο όπου υδρολύονται από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων από τον υδρόφιλο χαρακτήρα τους και από  τα προϊόντα  της υδρόλυσης τους, όπως τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα αυξάνουν την εντερική κινητική δραστηριότητα. 

Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών

Το γιαούρτι και ακόμα περισσότερο το ξυνόγαλο, περιέχει προβιοτικούς οργανισμούς (κυρίως μπιφιδοβακτήρια και λακτοβάκιλλους) που συμμετέχουν καθοριστικά στη διατήρησης της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Συνδυάστε το με λίγο μέλι και ωμά αμύγδαλα ή με δημητριακά ολικής άλεσης και σύντομα θα αισθανθείτε τη βελτίωση.
Πίνετε άφθονα υγρά
Οι ίνες δρουν καλύτερα όταν απορροφούν υγρά.
Πίνετε τουλάχιστον εφτά με οχτώ ποτήρια την ημέρα (1,5 με 2 λίτρα ημερησίως). Όλα τα υγρά είναι καλά, αλλά το νερό είναι το καλύτερο!
Ασκηθείτε περισσότερο
Η άσκηση βοηθάει στη διέγερση των μυών του εντέρου και προάγει τη συνήθεια τακτικών κενώσεων του εντέρου. Γίνετε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε και απολαύστε κάποια καθημερινή άσκηση όπως το περπάτημα.
Να λάβετε υπόψη σας και άλλους παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα.
Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Είναι πάντα φρόνιμο να ρωτάτε το γιατρό σας εάν τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί έχουν παρενέργειες.
Προβλήματα υγείας όπως διαβήτης, κατάθλιψη, νευρολογικά προβλήματα ή μια απότομη αλλαγή στην άσκηση όπως όταν κάνετε μια εγχείριση ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν
 σε αλλαγές στις συνήθειες σας όσον αφορά το έντερο.
Θυμηθείτε
Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό εάν:
   η δυσκοιλιότητά σας δεν βελτιώνεται μ’ αυτές τις απλές αλλαγές ̇ ή
   δείτε αίμα στα κόπρανα σας.
Τα καθαρτικά είναι  επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η ασθένεια των "καθαρτικών" είναι ψυχιατρική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει διάρροια , υποκαλιαιμία και νευρολογικές διαταραχές. 

Τα παθολογικά αίτια της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως:
  • Ενδοκρινολογικά ή μεταβολικά νοσήματα : υποθυρεοειδισμός, υπερασβεστιαιμία, σακχαρώδης διαβήτης.
  • Νευρολογικές παθήσεις και νευρομυϊκά νοσήματα : νόσος Parkinson, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, βλάβες σπονδυλικής στήλης.
  • Νευρομυϊκά νοσήματα που επηρεάζουν τις λείες εντερικές μυϊκές ίνες και την αυτόνομη νεύρωση.
  • Νοσήματα του κολλαγόνου : Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.
  • Παρανεοπλασματικά σύνδρομα.
  • Ενδοκοιλιακές φλεγμονές.
  • Συγγενές μεγάκολο (νόσος του Hirschprung).
  • Οργανικές παθήσεις του πρωκτού : αιμορροΐδες, ραγάδες, ορθοκήλη, πρόπτωση ορθού.
  • Ευερέθιστο έντερο.
  • Ψυχολογικά αίτια : κατάθλιψη, ψυχογενής ανορεξία.
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2012/02/blog-post.html#ixzz3AXSCOppU

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr 




Πόση άσκηση αντιστοιχεί σε ένα χάμπουργκερ ή μία πίτσα
Posted: 05 Jun 2014 06:00 AM PDT













Σε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μενού τροφίμων, το οποίο ανέφερε το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος περπατώντας, προκειμένου να «κάψει» τις θερμίδες του προϊόντος που κατανάλωσε.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει έναν υγιεινότερο γεύμα. Μπορείτε να μαντέψετε πόση άσκηση θα χρειαστείτε αν υποκύψετε σε ..

1η Επιλογή
Διπλό, μεγάλο burger με σαλάτα λαχανικών και dressing και ένα μεσαίου μεγέθους παγωμένο τσάι μπορεί να ακούγεται γευστικότατο και δελεαστικό αλλά γνωρίζετε πόση προπόνηση θα χρειαστείτε για να χάσετε τις θερμίδες που τόσο «ελαφρά τη καρδία» καταναλώσατε;
Η αλήθεια είναι ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, θα χρειαστείτε 57 λεπτά jogging για να απαλλαγείτε από τις περίπου 455 θερμίδες του γεύματός σας.

2η επιλογή
Μία μέτρια πίτσα, στην πιο απλή της εκδοχή, ακούγεται σχεδόν «ακίνδυνη», είναι όμως; Για να κάψετε μόνο ένα κομμάτι της πίτσας, δηλαδή τις 210 θερμίδες του, θα χρειαστεί να κάνετε ποδήλατο για 22 λεπτά και με ταχύτητα περίπου 20-22 χλμ την ώρα, μάλιστα. Και μη ξεχνάτε, ότι μιλάμε μόνο για ένα κομμάτι. Γιατί αν την καταναλώσετε όλη, απλά πολλαπλασιάστε επί 8 και τις θερμίδες και τα λεπτά.

3η επιλογή
Μία έτοιμη κοτοσαλάτα, με τη συνοδεία ενός περιποιημένου καφέ, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι... υγιεινή επιλογή. Εξάλλου το κοτόπουλο είναι ψητό, το dressing ελαφρύ και η σαλάτα...πρασινάδα. Αυτή θα ήταν η πραγματικότητα σε έναν θερμιδικά «δίκαιο» κόσμο. 
Στην πραγματικότητα, μία τέτοια σαλάτα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 481 θερμίδες, τις οποίες γα να χάσετε πρέπει να επιδοθείτε σε μέτριας έντασης «κοιλιακούς» για …93 λεπτά ασταμάτητα.

Να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί βασίζονται σε έναν μέσο ενήλικα περίπου 75 κιλών, ενώ ο χρόνος της κάθε άσκησης ποικίλει ανάλογα με την ένταση και το επίπεδο εκγύμνασης στο οποίο βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος. Παρόλα αυτά, αναρωτηθείτε αξίζει τον κόπο τελικά;

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr






για τις μελλουσες μαμάδες!!!!
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ


Το  μητρικό γάλα αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για την σίτιση των νεογέννητων βρεφών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία τα βρέφη τους και θα πρέπει να γίνεται ενθάρρυνση έναρξης του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό. (Hendricks, 2003)


ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΘΗΛΑΣΜΟ: - απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος όταν το βρέφος πεινάει- αποτεεσματική εξαγωγή γάλακτος από το βρέφος. ( Gibney, 2010)

 EΝΑΡΞΗ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: Η μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται να θηλάσει το συντομότερο δυνατό μετά τον τοκετό, κατά προτίμηση μετά από 1 ώρα.


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:  Το βρέφος πρέπει να θηλάζει  8-12 φορές περίπου την ημέρα. 
Η μητέρα πρέπει να εναλλάσσει τους 2 μαστούς στους διαδοχικούς θηλασμούς.


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ:Η συχνότητα σίτισης σταδιακά μειώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών (κάθε 2-3 ώρες του πρώτους 4 μήνες και κάθε 3-5 ώρες από τον 4ο μήνα και μετά). Από τον 4ο μήνα, το μωρό μπορεί να θηλάζει για μόνο 5-10 minutes (η προσοχή του γρήγορα αποσυντονίζεται σε άλλες δραστηριότητες).

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ: Ημερήσιος όγκος προσλαμβανόμενου  γάλακτος 340 – 1000mL .Την εντολή για την παραγωγή γάλακτος  την δίνει το ίδιο το μωρό.
(Sikorski et al 2002). Η ποσότητα που προσλαμβάνουν τα βρέφη  έως 2-3 μηνών είναι γύρω στα 150 ml/kg/d –υπάρχει και η προσωπική διακύμανση ( Gibney, 2010)


ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ: Το παχύ πρωτόγαλα που εκκρίνεται την πρώτη μέρα αποτελείται από υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης (κυρίως ανοσοσφαιρίνες, λυσοζύμη και λακτοφερρίνη), σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις Na, και Cl, και χαμηλές συγκεντρώσεις σε καζεΐνη, λακτόζη, Κ, Ca και Ρ.  Αυτό το κιτρινωπό υγρό βοηθά το βρέφος να αποβάλει την πρώτη κένωση (μηκώνιο). Το μωρό πίνει μία κουταλιά του γλυκού περίπου πρωτόγαλα σε κάθε τάισμα. Το κανονικό γάλα έρχεται μεταξύ 2ης και 6ης ημέρας. (Συντώσης, 2010)

Ως την 5η ημέρα μετά τον τοκετό, αυξάνεται το λίπος, η καζεΐνη, η λακτόζη, το Κ, ο Ρ και το Ca, ενώ μειώνεται η ολική πρωτεΐνη, το Na, και το Cl. Οι συγκεντρώσεις που εμφανίζονται την 5η ημέρα είναι παρόμοιες με τις συγκεντρώσεις 1 μήνα μετά τον τοκετό (= ώριμο γάλα).
 Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρούνται μειώσεις στο ολικό λίπος μεταξύ 1ου & 2ου μήνα, στην πρωτεΐνη μεταξύ 1ου & 6ου μήνα, και στο Ca μεταξύ 4ου & 6ου μήνα. (www.bfmed.org)

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:Οι αντενδείξεις του μητρικού θηλασμού είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν:
-Σχετικά με την μητέρα:  βαρεία νόσο της μητέρας (αναπνευστική, καρδιακή, νεφρική, λοιμώδη, όπως η φυματίωση, οι νεοπλασίες) -λήψη από τη μητέρα ορισμένων φαρμάκων, όπως κυτταροστατικών- χημειοθεραπευτικών, αντιθυροειδικών, φαινυλβουταζόνης, καθώς και χρήση ουσιών  όπως οι αμφεταμίνες, ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες και την ύπαρξη  άλλων και παθήσεις από το μαστό, όπως φλεγμονή και σοβαρή μαστίτιδα, ή η έλλειψη θηλής, η εισολκή της θηλής και η επίπεδη θηλή. (Hendricks, 2003)

 Σχετικά με το βρέφος: Ακόμα  όταν το βρέφος παρουσιάζει γαλακτοζαιμία και δεν μπορεί να μεταβολίζει την λακτόζη το κυριότερο σάκχαρο του μητρικού γάλακτος θα πρέπει να του παρέχεται σκεύασμα  ελεύθερο λακτόζης- και όταν το βρέφος δεν μπορεί να μεταβολίσει την φαινυλαλανίνη (φαινυλκετονουρία). Το μητρικό γάλα έχει  χαμηλά ποσοστά από αυτό το αμινοξύ ωστόσο θα πρέπει το μητρικό να εναλλάσσεται με γάλα ελεύθερο από φαινυλαλανίνη προκειμένου να καλύπτονται καλύτερα τα επίπεδα. (Hendricks, 2003)


ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ:Η θηλάζουσα  μπορεί να συνεχίσει ή να επιδιώξει να έχετε μια μέτριας έντασης καθημερινή δραστηριότητα όπως  το περπάτημα  διάρκειας 20-40 λεπτών μοιρασμένη ανάμεσα στο πρωί και το απόγευμα, η οποία δεν επηρεάζει την παραγωγή του γάλακτος. Οι γυναίκες που κάνουν έντονη άσκηση δεν θα πρέπει να θηλάζουν με 1 με 2 ώρες μετά το τέλος της άσκησης καθώς το γαλακτικό οξύ που παράγεται κατά την διάρκεια της άσκησης  αλλάζει την γεύση του γάλακτος.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κ ΘΗΛΑΖΟΥΣΑ: Η διατροφή της θηλάζουσας μπορεί να επηρεάσει το είδος του λίπους στο μητρικό γάλα. Για αυτό κατά την περίοδο του θηλασμού καλό είναι να  μειωθεί  η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και trans- λιπαρών. ( Συντώσης, 2010)- Ουσίες που πρέπει να αποφεύγει η θηλάζουσα είναι το αλκοόλ, η καφείνη τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι καθώς αλλάζουν την γεύση του γάλακτος.








Σημεία κλειδιά για μία επιτυχημένη δίαιτα

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια που το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση δίαιτας να δώσει προσοχή τόσο στο περιβάλλον που σχετίζεται με το φαγητό του όσο και στη διατροφική του συμπεριφορά.

Παρακάτω δίνονται κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέχουμε ενώ συχνά παραλείπουμε.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος το περιβάλλον να είναι ήσυχο και φιλικό.
  • Να αφιερώνεται ουσιαστικός χρόνος για την παρασκευή και κατανάλωση του γεύματος.
  • Η ώρα του φαγητού να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτό και να μην γίνονται ταυτόχρονα και άλλα, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης ή διάβασμα εφημερίδας.
  • Να μην παραλείπονται γεύματα και τα ενδιάμεσα αυτών.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια για την κατανάλωση της ποσότητας των γευμάτων απέναντι στον σύμβουλο διαιτολόγο.
  • Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και συνοδεύει πάντα ένα πρόγραμμα διατροφής είτε αυτό είναι για την απώλεια κιλών, είτε για την αύξηση ή την διατήρηση αυτών.
  • Αποφεύγουμε τις καθημερινές μετρήσεις του βάρους μας. Οι καθημερινές μετρήσεις και ειδικά αυτές που έπονται από παρασπονδίες δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικές και τις περισσότερες φορές παραπλανούν ή πανικοβάλλουν το άτομο.
  • Τολμάμε να αφήσουμε λίγο φαγητό στο πιάτο μας, όταν νιώσουμε πως έχουμε χορτάσει, για να αποφύγουμε περαιτέρω τσιμπολόγημα απομακρύνουμε το πιάτο από μπροστά μας ή σηκωνόμαστε από το τραπέζι.
  • Δεν τρώμε ό,τι περισσεύει στα πιάτα των άλλων με το σκεπτικό ‘να μην πεταχτεί’.
  • Διαβάζουμε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και ρωτάμε τον διαιτολόγο μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως όλες οι ερωτήσεις είναι δεκτές και σεβαστές για τον σύμβουλο διαιτολόγο, είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες, να φτάσετε τον επιθυμητό σωματικό στόχο και να αποκτήσετε διατροφική παιδεία. Συνεπώς, μη διστάζετε να ρωτάτε.
Σεβαστείτε την προσπάθεια που κάνετε για την απώλεια των περιττών κιλών, με σεβασμό, πλήρη συνείδηση και σωστή συνεργασία θα φτάσετε στον στόχο σας!





Ποιο παράγοντες ρυθμίζουν την πείνα





Τι, άραγε, εξηγεί την αύξηση και τη μείωση της πείνας; Έπειτα από δεκαετίες ερευνών οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πείνα ρυθμίζεται, εν μέρει, από σωματικούς και εγκεφαλικούς παράγοντες. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, το πόσα πολλά όργανα του σώματος ευθύνονται τόσο για τις επιδρομές μας στο ψυγείο όσο και για τη διακοπή της όρεξής μας. Πάρτε μια γεύση:



Οι υποδοχείς της γεύσης στο στόμα

Διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πείνα, στέλνοντας αισθήσεις γεύσης στον εγκέφαλο, πληροφορώντας τον για το θρεπτικό περιεχόμενο της τροφής που γευτήκαμε.

Ο εγκέφαλος

Επιλέγει τις γεύσεις των φαγητών που περιέχουν θρεπτικές ουσίες που ίσως μας λείπουν. Αν μας λείπει πρωτεΐνη, επιθυμούμε πολύ μια μπριζόλα. Αν μας λείπει σάκχαρο, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι επιθυμούμε πολύ αμυλούχα φαγητά όπως το ψωμί.

Το στομάχι

Οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι στομαχικές συσπάσεις προκαλούν πείνα. Κύτταρα-υποδοχείς στο στομάχι ανιχνεύουν τόσο την ποσότητα όσο και το είδος της τροφής που περιέχει. Οι υποδοχείς στο στομάχι επηρεάζουν, λοιπόν, την πείνα, εντοπίζοντας την παρουσία θρεπτικών ουσιών και μεταβιβάζοντας την πληροφορία αυτή στον εγκέφαλο.

Αυτό εξηγεί το γιατί όταν γεμίζουμε το στομάχι μας με μαρουλοσαλάτα δεν είμαστε τόσο ικανοποιημένοι όπως όταν το γεμίζουμε με αρκετά κομμάτια πίτσα. Η πίτσα είναι πλουσιότερη σε θρεπτικές ουσίες, αλλά και πιο παχυντική…

Λεπτό έντερο

Η τροφή που είναι αποθηκευμένη στο στομάχι τελικά καταλήγει στο λεπτό έντερο, την κυρία έδρα της πέψης. Η παρουσία τροφής στο λεπτό έντερο στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλο ώστε να μειώσει την ένταση της πείνας μας. Γι΄ αυτό ίσως οι διατροφολόγοι μας συμβουλεύουν ότι εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα. Το μυστικό είναι, δηλαδή, να κρατάμε, το λεπτό έντερο απασχολημένο…

Συκώτι

Ένα ακόμη όργανο που ρυθμίζει την πείνα είναι το συκώτι, το οποίο αποθηκεύει γλυκόζη ως γλυκονόνο. Οι υποδοχείς γλυκόζης στο συκώτι στέλνουν νευρικές διεγέρσεις στον εγκέφαλο, πληροφορώντας τον για μεταβολές στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας επιφέρει αίσθημα πείνας, ενώ το υψηλό επίπεδο επιφέρει αίσθημα κορεσμού.



Πάγκρεας

Ειδικής σημασίας για τη ρύθμιση της πείνας είναι και η ορμόνη ινσουλίνη, που εκκρίνεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη βοηθάει το σάκχαρο του αίματος να εισχωρήσει στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί στο μεταβολισμό, προωθεί τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος, κάνει τα γλυκά να έχουν καλύτερη γεύση και επιφέρει αισθήματα πείνας. Άτομα με ιδιαίτερα βαρύ «φορτίο» ινσουλίνης στον οργανισμό τους αναφέρουν αυξημένη ένταση της πείνας.

Υποθάλαμος

Μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πείνα επηρεάζεται και από τον υποθάλαμο. Φανταστείτε τον σαν ένα «μπουτόν» ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν είναι πατημένος στη θέση ΟΝ, τότε πεινάμε. Όταν είναι πατημένος στη θέση OFF, μας κόβεται η πείνα. Οι επιστήμονες, όμως, ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το ποιος…ανοιγοκλείνει αυτόν τον διακόπτη κατανάλωσης τροφής.

Φάτε μάτια ψάρια…

Η πείνα, όμως, ρυθμίζεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Η τροφή μπορεί να ενεργήσει ως έναυσμα για να μας κάνει να πεινάσουμε. Η γεύση, η οσμή, η όψη, ο ήχος και η υφή της τροφής μπορεί να μας…τραβήξουν προς αυτήν. Έχετε ποτέ παρακολουθήσει τηλεόραση, χωρίς να αισθάνεστε πείνα, για να πεινάσετε στη συνέχεια μόνο και μόνο επειδή παρακολουθήσατε ένα διαφημιστικό που δείχνει μια ελκυστική βιτρίνα με χάμπουργκερ;

Όμως, πώς είναι δυνατόν και μόνον η θέα του φαγητού να επιφέρει αισθήματα πείνας; Ένας τρόπος είναι αυξάνοντας το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα μας. Πράγματι, ακόμα κι όταν ονειροπολούμε σκεπτόμενοι το φαγητό, είναι δυνατό να διεγερθεί απ’ αυτό το πάγκρεας ώστε να εκκρίνει ινσουλίνη, κάνοντας μας να πεινάσουμε και πιθανώς στέλνοντας μας σε αναζήτηση μιας πάστας ή μιας τυρόπιτας…

Πηγή: healthpress.gr



ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ:
 ΤΥΡΙΑ:ΠΟΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ!!!



ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΗΘΙΣΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ.



Το τυρί αποτελεί σημαντικότατη πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη, ιδιαίτερα, των οστών και των δοντιών. Ένα κομμάτι σκληρού τυριού σε μέγεθος σπιρτόκουτου (40-50 γρ.) καλύπτει περίπου το 1/5 των αναγκών σε πρωτεΐνη ενός ενήλικα και περίπου το 1/3 του ασβεστίου που χρειάζονται καθημερινά οι έφηβοι. Το ασβέστιο στο τυρί και στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιείται από τον οργανισμό πιο εύκολα απ’ ό,τι το ασβέστιο φυτικής προέλευσης. Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας αποτελεί το κυριότερο 'δομικό υλικό' των οστών μας, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση πυκνών και δυνατών οστών σχηματίζοντας με το φώσφορο τους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


  • Το τυρί περιέχει, επίσης, βιταμίνες, όπως η Α, η Β2 και η D, καθώς και ανόργανα στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. (www.eufic.org)



  • Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους τα τυριά χωρίζονται σε σκληρά (γραβιέρα, παρμεζάνα, edam, κασέρι κ.α.)   και σε μαλακά (φέτα, ανθότυρο). Τα σκληρότερα τυριά συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων σε σύγκριση με τα μαλακά τυριά, αλλά όλα περιέχουν κάποιες ποσότητες. Το ίδιο ισχύει και για το λίπος και το αλάτι – τα σκληρότερα τυριά είναι συνήθως υψηλότερης περιεκτικότητας και σε αυτά.


  •  Ως προς το λίπος: Η περιεκτικότητα των τυριών σε λίπος κυμαίνεται από λιγότερα από 10 γρ. έως περίπου 35 γρ. ανά 100 γρ. τυριού: το τυρί cottage έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ τα σκληρότερα τυριά βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα. Είτε το τυρί είναι ένα υψηλού λίπους, όπως το cheddar, είτε χαμηλότερου, όπως το cottage, η πλειονότητα των λιπαρών είναι κορεσμένα – συνήθως άνω του 60% . Ωστόσο, η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων αποτελεί αποδεκτό συμβιβασμό για όσους προσπαθούν να προσλαμβάνουν λιγότερο (κορεσμένο) λίπος αλλά δεν μπορούν να στερηθούν το εύγεστο αυτό τρόφιμο.

Ένα ακόμα διατροφικό στοιχείο που περιέχεται στο τυρί και προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά την υγεία, είναι το νάτριο. Με τρόπο παρόμοιο, όπως και το λίπος, έτσι και το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) επιτελεί κάποιες βασικές λειτουργίες στο τυρί, συνεισφέροντας στη γεύση, την υφή και, πιο σημαντικά, στην ασφάλεια.
  •  Σχεδόν σε κάθε παραγωγή τυριού χρησιμοποιούνται βακτήρια, αλλά υπάρχουν κάποια από αυτά που δεν είναι επιθυμητά και κάποια που χρειάζονται για την ωρίμανση και την παραγωγή συγκεκριμένων γεύσεων. Το αλάτι ελέγχει την αύξηση του φορτίου αυτών των βακτηρίων. Η παραγωγή τυριών με μια αποδεκτή, χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι παραμένει πρόκληση.
  • Επιπρόσθετα, το ασβέστιο και το κάλιο στο τυρί μπορεί να βοηθούν στην αντιστάθμιση των πιθανών αρνητικών επιδράσεων του νατρίου, υπογραμμίζοντας τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών που ουσιαστικά δουλεύουν αθροιστικά στα τρόφιμα.

  • Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το οτι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη (δυσανοχή στη λακτόζη) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη .Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται η λακτόζη κατά την παρασκευή του τυριού, η ποσότητα που περιέχεται στα τυριά μειώνεται σημαντικά, κάνοντάς τα πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό οτι τα μαλακά τυριά έχουν κατά κανόνα 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται ακόμα περισσότερο.

  •   Με βάση  τους παραπάνω πίνακες  τυριά που είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπη είναι το ανθότυρο, η μυζήθρα καθώς και τα συσκευασμένα όπως το  dirollo, άπαχο, cottage, fina, lavache quirit 7%.

  •   Όσο πιο παχυντικό είναι το τυρί τόσο αυξάνει και η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο.(γραβιέρα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα)

  •  Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται τα κίτρινα τυριά αποτελούν καλύτερες πηγές ασβεστίου από τα λευκά.

  • Τα πιο παχυντικά τυριά και αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε διάφορα νοσήματα, καθώς και από όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι το μανούρι, η γραβιέρα και η παρμεζάνα.

  •  Το τυρί όπως προαναφέραμε αποτελεί μια πηγή αλατιού αρκετά σημαντική, για αυτό και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης καλό είναι να προτιμούν  ανθότυρο,μυζήθρα καθώς και τα light  τυριά όπως το dirollo, fina, και να αποφεύγουν το κεφαλοτύρι, την γραβιέρα που είναι και τα πλουσιότερα σε Να.


  •  Ακόμα αξίζει να αναφέρουμε πώς και το ίδιο τυρί, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους παρουσιάζουν κάποιες διαφοροποιήσεις χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μυζήθρα κρήτης με την μυζήθρα Θεσσαλίας που πέρα από την μικρή διαφορά στις θερμίδες παρουσιάζουν σημαντική διαφορα τόσο στα ολικά λίπη όσο και στην περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις άτομα με προβλήματα υγείας να γνωρίζουν ακριβώς πιο προϊόν να επιλέξουν.
.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:

Οι παραπάνω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πρόσληψη λίπους από τα τυριά που καταναλώνετε:

·        Προτιμάτε τυριά που περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, π.χ. τυρί Cottage, κατίκι, τυρί χαμηλών λιπαρών, Brie.

·        Περιορίστε τα σκληρά τυριά σε μικρές ποσότητες (περίπου 30-60 γραμμάρια) μια με δύο φορές την εβδομάδα

·        Εάν καθημερινά καταναλώνετε τυρί προσπαθήστε η μερίδα να μην ξεπερνάει σε μέγεθος το ένα σπιρτόκουτο δηλαδή τα 30 γρ.

KAΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!

Πέρα από την μόδα την οποία λατρεύω η δουλειά μου σαν διαιτολόγος, την οποία υπερλατρεύω και αυτή δεν με αφήνει κάθε τόσο να μην σας ενημερώνω για την υγεία του οργανισμού, την σωστή διατροφή και για την πρόληψη από τις διάφορες ασθένειες!!!!!!!!


ΥΠΕΡΤΑΣΗ

            
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  •         Mη βάζετε επιπλέον αλάτι στα φαγητα
  •       Περιορίστε την κατανάλωση έτοιμων τροφών, γιατί περιέχουν πολύ αλάτι
  •     Αποφεύγετε τρόφιμα αλμυρά όπως τα παστά, τα αλλαντικά, οι ελιές, έτοιμες σάλτσες, κέτσαπ, μουστάρδα, κονσέρβες
  •     Περιορίστε το κάπνισμα και αν μπορείτε κόψτε το.
  •    Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη όπως βούτυρο, μαργαρίνη, παχιά κρέατα, λουκάνικα, σαλάμια
  •      Mην ξεπερνάτε το όριο στην κατανάλωση αλκοόλ (όχι πάνω από 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1-2 ποτηράκια για τις γυναίκες).  Tο αλκοόλ σε μικρή ποσότητα προκαλεί διαστολή στα αγγεία, ευνοώντας την πτώση της πίεσης, ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί σπασμό των αγγείων.
  •    Aν είστε παχύσαρκος, προσπαθήστε να ελαττώσετε το βάρος σας
  •     Aσχοληθείτε με κάποια ήπια μορφή άσκησης. Mην κάνετε όμως γυμναστική με μεγάλα βάρη, γιατί έτσι αυξάνεται απότομα η πίεση
  •      Προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος.


Τρόφιμα πλούσια σε Νάτριο: τα οποία είναι καλό να αποφεύγετε: αλατισμένοι ξηροί καρποί, βούτυρο, ψάρια καπνιστά, αρτοσκευάσματα τύπου cream crackers,  τύποι αλειφόμενων τυριών, μπισκότα εμπορίου,  τσιπς, πατατάκια, φυστικοβούτυρο.
Καταναλώστε αφοβα: φρούτα , λαχανικά, άπαχα κρέατα, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, γάλα και γιαούρτια 0-2%, σπιτικές σάλτσες χωρίς αλάτι ή κύβους κρέατος, όσπρια, ψάρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ελιές ανάλατες.





δεν ξεχνάμε την διατροφή μας!!!!



ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!! 

Το κατσικίσιο (αίγειο) γάλα όπως και τα άλλα είδη γάλακτος,  εκτός από το αγελαδινό, δεν είχαν μελετηθεί ευρέως μέχρι πριν μερικά χρόνια Σχετικά περιορισμένος αριθμός ερευνητικών εργασιών είχε πραγματοποιηθεί εστιάζοντας  κυρίως το ενδιαφέρον στη μελέτη των φυσικοχημικών, μικροβιολογικών χαρακτηριστικών καθώς και των τεχνολογικών ιδιοτήτων του αίγειου  γάλακτος.
 Τελευταία όμως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο των βιομηχανιών τροφίμων όσο και της φαρμακοβιομηχανίας για παραγωγή τροφίμων που περιέχουν συστατικά του γάλακτος και πρωτογάλακτος με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες (in vitro  και  in vivo) για την  επίδραση των συστατικών αυτών στη διατροφή και την υγεία  του ανθρώπου. 
Είναι ευρέως γνωστό ότι το κατσικίσιο γάλα έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά σαν υποκατάστατο του αγελαδινού και σε κάποιες περιπτώσεις  του μητρικού στη διατροφή των μικρών παιδιών. Αυτό απετέλεσε και έναν από τους λόγους  να τύχει  ιδιαίτερης προσοχής από τους ερευνητές και πρόσφατα έχουν  πραγματοποιηθεί σειρά από έρευνες με  στόχο τη μελέτη της  θρεπτικής αξίας  του γάλακτος είτε με βάση τα  κύρια θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, λακτόζη άλατα), είτε με βάση τα συστατικά που βρίσκονται σε μικρή αναλογία ή σε ίχνη αλλά με σημαντική βιολογική δράση. Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον  δίνεται τελευταία σε μια σειρά από δραστικές ενώσεις (βιονεργά και αντιμικροβιακά  πεπτίδια, ιχνοστοιχεία κ.α) του γάλακτος, που διαδραματίζουν έναν ρόλο προστατευτικό, αυξητικό  ή  και θεραπευτικό,
  • Το κατσικίσιο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτελούν σημαντικό μέσο πρόσληψης πολλών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε όλα τα στάδια της ζωής επειδή περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών στοιχείων, όπως  πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά οξέα κ.α . 
                             <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

  • Η διαφοροποίηση των συστατικών μεταξύ του ίδιου αλλά και των διαφόρων ειδών γάλακτος μπορεί να είναι τόσο ποσοτική  όσο και ποιοτική. Αν και η σύσταση του  κατσικίσιου γάλακτος,  τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά  παρουσιάζει μεγάλη παραλλακτικότητα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, (διατροφή, γαλακτική περίοδος, φυλές  κ.α.), από τα αποτελέσματα πολλών ερευνών  διαπιστώνεται ότι η χημική του σύσταση, όσον αφορά  τα κύρια συστατικά του, δεν έχει μεγάλες διαφορές από το αγελαδινό (πίνακας 1).  Όμως μια σειρά από δευτερεύοντα συστατικά,  καθοριστικά για τη διαφοροποίηση του, διαμορφώνουν τα ιδιαίτερα φυσικοχημικά, τεχνολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και τη  θρεπτική και βιολογική αξία του.η χημική σύσταση αίγειου & αγελαδινού γάλακτος

  • Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη γάλακτος κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργία.
Το κατσικίσιο γάλα αποτελεί μια καλή πηγή χαμηλού κόστους αλλά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρέχοντας 8,7g πρωτεΐνης / κούπα 250 ml  που καλύπτει το 17,4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) σε πρωτεΐνη. Αντίστοιχα το αγελαδινό γάλα παρέχει 8,1g / κούπα 250 ml  ή 16,3% του RDI σε πρωτεΐνη. 

                 

  •  κύρια πρωτεΐνη στο γάλα της αγελάδας είναι η αs1-καζεΐνη η οποία και θεωρείται υπεύθυνη για αλλεργίες που παρουσιάζονται σε βρέφη από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος. Λόγω όμως των πολλών γενετικών παραλλαγών των πρωτεϊνών γάλακτος (καζεϊνών, και πρωτεϊνών του ορού) είναι δύσκολο να προσδιορισθεί ποιά ακριβώς πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για την αλλεργική αντίδραση. Σε αντιπαράθεση, χαρακτηριστικό του κατσικίσιου γάλακτος είναι η πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε αs1-καζεΐνη, γεγονός στο οποίο αποδίδεται από πολλούς ερευνητές και η υποαλλεργική του ιδιότητα που έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις αλλεργιών. Επιπλέον η χαμηλή περιεκτικότητά του σε αs1–καζεΐνη ευνοεί το σχηματισμό πιο μαλακού και “εύθραυστου” πήγματος κατά την πήξη του γάλακτος. Κατά συνέπεια, αυτό το πήγμα διασπάται πιο γρήγορα από τα ένζυμα του στομάχου (πρωτεάσες), αποκτώντας καλλίτερη πεπτικότητα.
  •  συγκέντρωση των αλάτων ασβεστίου (Ca), φωσφόρου (P), μαγνησίου (Mg) και χλωρίου (Cl),  είναι μεγαλύτερη στο αίγειο  γάλα σε σχέση με το αγελαδινό και το μητρικό. Το βιολογικά διαθέσιμο ασβέστιο του κατσικίσιου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από αυτό είναι απαραίτητο σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού εκτός από τη δημιουργία και διατήρηση της υγείας των οστών, συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση της υπέρτασης και καταπολέμησης του μεταβολικού συνδρόμου κ.α. Επίσης αποτελεί μια καλή πηγή καλίου, ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για τη διατήρηση της φυσιολογικής  αρτηριακής πίεσης και της καλής καρδιακής λειτουργίας
  • Οι διατροφικές ιδιότητες του κατσικίσιου γάλακτος δεν οφείλονται μόνο στις πρωτεΐνες ή στα ανόργανα στοιχεία του, αλλά στη δομή και στη σύσταση του λίπους του γάλακτος (προφίλ λιπαρών οξέων). Στα τελευταία εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος
  • αίγειο γάλα, όπως το αγελαδινό γάλα περιέχει λακτόζη, σε ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά όμως. Ως γνωστόν η λακτόζη είναι ικανή να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. 
  •  ολιγοσακχαρίτες μια ομάδα συστατικών με ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον βρίσκονται σε 10πλάσια ποσότητα στο κατσικίσιο γάλα σε σχέση με το αγελαδινό. Η δράση τους σχετίζεται με την ενίσχυση της ανάπτυξης των Bifidobacteria, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μικροχλωρίδα του εντέρου των νεογνών.
  •  αφορά τα μικροστοιχεία του αίγειου γάλακτος, αυτό περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε  βιταμίνης Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη,  νιασίνη και παντοθενικό οξύ, και μικρότερες σε φολικό οξύ και βιταμίνη Β, και μερικά ένζυμα όπως ξανθίνη οξειδάση, αλκαλική φωσφατάση και ριβονουκλεάση συγκρινόμενο με το αγελαδινό. Η χαμηλή συγκέντρωση φολικού οξέος και βιταμίνης Β αντιμετωπίζεται με εμπλουτισμό του κατσικίσιου γάλακτος που προορίζεται για ειδικές διατροφικές ανάγκες (π.χ. μικρά παιδιά).                      

  
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
  • Αποτελεί πηγή πολύτιμων συστατικών για τη διατροφή του ανθρώπου όλων των ηλικιών
-    Πρωτεΐνες
-    Λίπος
-    Λακτόζη
-    Άλατα
  • Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργία
  • Στη δομή του λίπους του συμμετέχουν σε αξιόλογες ποσότητες  τα απαραίτητα λιπαρά οξέα
  • Περιέχει σε μεγάλη αναλογία λιπαρά οξέα μικρού και μεσαίου μοριακού βάρους
  • Είναι φυσική πηγή βιοενεργών συστατικών
  • Δίδει πιο μαλακό και εύθραυστο πήγμα που επιδρά θετικά στην πεπτικότητά του
  • Είναι πιο εύπεπτο από το αγελαδινό
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε CLA (Conjugated Linoleic Acid-Συζευγμένο Λινελαϊκό οξύ)
  • Έχει συνήθως χαρακτηριστικά βιολογικού προϊόντος
  • Υστερεί σε βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ
…και για το τέλος 
Το κατσικίσιο γάλα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό στην παραγωγή πόσιμου γάλακτος και προϊόντων και να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών σε παγκόσμια κλίμακα.
Διαδραματίζει όμως σημαντικό ρόλο τόσο στη διατροφή, όσο στην οικονομία και την ευημερία του πληθυσμού πολλών χωρών, αφού καλύπτει πρωτίστως τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανα άλατα (κυρίως ασβεστίου και φωσφόρου), και ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου το αγελαδινό γάλα δεν είναι διαθέσιμο.
Το κατσικίσιο
γάλα μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος , κυρίως για αυτούς που υποφέρουν από  αλλεργίες.
Συγκρινόμενο με το μητρικό και το γάλα της αγελάδας, το κατσικίσιο  θεωρείται ότι διαθέτει μοναδικές βιοενεργές και λειτουργικές ιδιότητες, όπως πεπτικότητα, αλκαλικότητα, μεγάλη ρυθμιστική ικανότητα κλπ που συμβάλουν σημαντικά  στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Τελευταίες in vitro και in vivo μελέτες έδειξαν αντιυπερτασική δράση των πεπτιδίων που προέρχονται από καζεΐνες γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.


ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ Κ ΣΟΥΣΑΜΙ: ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!!!




Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν
  •  την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η ικανότητα αυτή οφείλεται στην παράλληλη δράση τριών μηχανισμών: την επίδραση των λιπαρών οξέων, τη δράση της βιταμίνης Ε (τοκοφερόλες) και τη δράση της σεσαμίνης.  Η σύνθεση των λιπαρών οξέων του σησαμιού χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων. Πειράματα σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η αύξηση των λιπαρών αυτών οξέων στη διατροφή, μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα και κατά συνέπεια προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο.

  • Οι λιγνάνες που υπάρχουν στο σησαμέλαιο είναι υπεύθυνες για πολλές από τις μοναδικές χημικές και φυσιολογικές ιδιότητες του συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των αντιυπερτασικών. 
    

  • Προ-κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το σησάμι και λιγνάνες του προκαλεί ευεργετικές αλλαγές σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο. Η προσθήκη του σησαμελαίου  στην διατροφή σε καθημερινή βάση μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς, παρεμβαίνοντας στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης . Μέσα από έρευνα  παρατηρήθηκε πως το σησαμέλαιο μείωσε την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς που λάμβαναν διουρητικά και β-αναστολείς.
                                         
  • Παράλληλα  έχει παρατηρηθεί πως η χρήση του συγκεκριμένου ελαίου μειώνει τα επίπεδα του νατρίου του πλάσματος  ενώ  αυξήθηκαν τα επίπεδα καλίου. Ωστόσο, ο μηχανισμός της μείωσης του νατρίου και  της αύξησης του καλίου δεν είναι γνωστός.
                        
  • Μία άλλη  από τις λιγνάνες, η σεσαμίνη, μελετήθηκε ως προς την προστατευτική της δράση κατά του καρκίνου του μαστού σε ποντίκια και βρέθηκε ότι, σε διατροφικό επίπεδο 0,2% μειώνει σημαντικά, τόσο το συνολικό αριθμό, όσο και τη μέση εκδήλωση του καρκίνου αυτού.
                                                            

  • Η σεσαμίνη και σησαμολίνη ενισχύουν  την δράση της βιταμίνης Ε και αυτές οι ίδιες όμως μπορούν να δράσουν ως αντιοξειδωτικά, και  με τη σειρά τους  να μειώσουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων

-Το σησαμέλαιο, κατά την αποθήκευση του, δεν ταγγίζει όπως άλλα έλαια, και κατά τη θέρμανση του δεν αυξάνει το ιξώδες του (φαινόμενο που παρατηρείται στα άλλα έλαια, λόγω αντιδράσεων πολυμερισμού), δεν "καπνίζει" και δεν δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές.  Αυτό οφείλεται σε τέσσερις νέες αντιοξειδωτικές ουσίες, εκτός της γ - τοκοφερόλης και σεσαμόλης, βρέθηκαν να είναι παρούσες στο σησαμέλαιο. Οι ουσίες αυτές ταυτοποιήθηκαν ως: Α) φερουλικό οξύ
Β) μια ουσία όμοια με το άγλυκο απλού οξειδίου (simpleoxide)
Γ) μια λιγνάνη ανάλογη της σεσαμολίνης,
Δ) μια λιγνάνη ανάλογη της σεσαμίνης
Η αντιοξειδωτική δράση τόσο της σεσαμολινόλης όσο και της σεσαμινόλης είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με τις άλλες δύο φαινολικές ουσίες και μάλιστα ισχυρότερη από αυτή της βιταμίνης Ε in vitro.
     

                    


  •  Η καθημερινή κατανάλωση σησαμελαίου ασκεί ευεργετική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία σε υπερτασικούς άνδρες
                  
  • Η σεσαμίνη βρέθηκε ότι βελτιώνει τη δράση ενός αριθμού ενζύμων του ήπατος. Τα ένζυμα αυτά σχετίζονται με την ικανότητα του ήπατος να διασπά τοξικές ουσίες του αίματος. Χορήγηση σεσαμίνης και α - τοκοφερόλης μειώνει σημαντικά την αιθανόλη στο αίμα. Στην Ιαπωνία κυκλοφορούν στο εμπόριο παρασκευάσματα που περιέχουν τις παραπάνω δύο ουσίες και προορίζονται για χρήση μετά από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το γεγονός αυτό επαληθεύει την ελληνική παράδοση της κατανάλωσης χαλβά μετά από οινοποσία.











ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ


 Η διατροφή επιδρά στην ανάπτυξη των νευρολογικών διαταραχών. Οι περισσότερες νευρολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την διατροφή αντανακλούν έλλειψη θρεπτικών συστατικών, κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έρευνες έχουν γίνει με πλήθος τροφών τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους για να βρεθεί πώς διάφορα είδη τροφίμων επηρεάζουν την μνήμη, την συγκέντρωση  και αν μπορούν να προστατεύσουν το νευρικό σύστημα  από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Η  κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες , μπορούν να βελτιώσουν την διαδικασία της μάθησης, της μνήμης, αφού οι ουσίες αυτές  μειώνουν την γήρανση του εγκεφάλου. (  Joseph, 2009).


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Αλλαγές  στην λειτουργία του νευρικού συστήματος  οφείλονται  και σε μεταβολές της ομοιόστασης του ασβεστίου σε μεγαλύτερες ηλικίες . Η πρόσληψη γαλακτοκομικών και τροφών πλούσιων σε ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη διάφορων νευρολογικών διαταραχών ( Khachaturian. 1994)

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Πρόσφατες έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού βατόμουρο ( blueberry)  που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες  (ανθοκυανίνες)  βελτιώνει την νευρο-γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδη ιδιοτήτων των παραπάνω.( Krikorian et al. 2010). Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες έχουν συσχετισθεί με αυξημένη νευρωνική σηματοδότηση στα κέντρα του εγκεφάλου που μεσολαβούν στην  λειτουργία της μνήμης. Ακόμα παρατηρήθηκε βελτίωση της γλυκόζης και της διάθεσης σε άτομα που κατανάλωναν καθημερινά βατόμουρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων ή συμπληρωμάτων με φρούτα ή φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα  βατόμουρα, οι φράουλες,  τα καρύδια, και ο χυμός σταφυλιού, μπορεί να μειώσει την αυξημένη ευπάθεια στο οξειδωτικό στρες, που εμφανίζεται στην  γήρανση και οι μειώσεις αυτές να  εκφράζονται ως βελτιώσεις στη συμπεριφορά. Επιπλέον μηχανισμοί που εμπλέκονται στις ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών περιλαμβάνουν την ενίσχυση της νευρωνικής επικοινωνίας μέσω αυξήσεων στη νευρωνική σηματοδότηση και μειώσεις των  σήματα στρες που  προκαλείται από  οξειδωτικούς/ φλεγμονώδεις στρεσογόνους παράγοντες .

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Η ενδεχόμενη ανάπτυξη της άνοιας σχετίζεται θετικά  με την υπερβολική πρόσληψη   τόσο ολικού , όσο και  κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης.

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ιδιαίτερα οφέλη παρατηρούνται από την  κατανάλωση ψαριών,  (Morris 2003) πλούσια σε  δοκοσαεξανοϊκό και εικοσαπενταενοϊκό οξύ,  τα οποία έχουν συσχετιστεί  με μειωμένο κίνδυνο  άνοιας.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]--> Επίσης η αυξημένη κατανάλωση καρυδιών  συνεισφέρει στην μειωμένη παραγωγή κυτοκινών .  ( Willis et al 2009)

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Η ανεπάρκεια νιασίνης  και των άλλων βιταμινών από το σύμπλεγμα Β συνδέεται με την άνοια. Ανεπάρκεια Β12 σχετίζεται έντονα με γνωστική δυσλειτουργία και με υψηλές συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης, (αυξημένη ομοκυστεινη στο σώμα βρέθηκε  σε όσους πάσχουν από  Alzheimer.) Τροφές ολικής αλέσεως πλούσιες σε φυλικό οξύ, Β6 Β12  ενισχύουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό  καύσιμο του εγκεφάλου που σημαίνει πως αν στερήσουμε από τα εγκεφαλικά κύτταρα την τροφή αυτή  διαταράζεται η ομαλή λειτουργία τους.Ταυτόχρονα επειδή η γλυκόζη συμβάλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης, όταν βέβαια το άτομο βρίσκεται σε θετική συναισθηματική κατάσταση. Έτσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση των υδατανθράκων (κυρίως σύνθετων αλλά και απλών) μέσα από τρόφιμα όπως ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας αλλά και καύσιμου για σκέψη.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Κατανάλωση πρωινού. Πέρα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και το πλάνο των γευμάτων φαίνεται να παίζει ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition” και η οποία μελέτησε τη διατροφή 22 ατόμων (61-79 ετών) και τη μνημονική τους ικανότητα (με τη βοήθεια αποδεκτών επιστημονικών τεστ), έδειξε ότι η καθιέρωση καθημερινώς πρωινού αύξησε την πρόσφατη μνήμη τους.


<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Συχνές δίαιτες. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Food Research του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν, μέσα από τη μελέτη  που αφορούσε γυναίκες που ακολουθούσαν συχνές ολιγοθερμιδικές δίαιτες, ότι αυτές είχαν χαμηλότερη ικανότητα μνήμης από άλλες γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτές οι δίαιτες στερούν τον οργανισμό  και κατά επέκταση τον εγκέφαλο από βασικά θρεπτικά συστατικά με κυριότερο τη γλυκόζη αφού οι δίαιτες αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και πολύ φτωχές σε υδατάνθρακες, αφού κυρίως  στηρίζονται στον αποκλεισμό ψωμιού και αμύλου.


Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προιόντα ολικής άλεσης, ψάρια, ξηρούς καρπούς και φτωχή σε κορεσμένα λίπη πέρα από τα γενικότερα οφέλη στην υγεία του ατόμου συνεισφέρει και στην υγεία του εγκεφάλου του.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Joseph, J  Shukitt-Hale B, and Willis L (2009)Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain.Aging and Behavior. American Society for Nutrition. Pp 1813S-7S
- Khachaturian ZS. (1994)  Calcium hypothesis of Alzheimer’s disease and brain aging. Ann N Y Acad Sci. pp 747:1–11.
- Krikorian R et al (2010) Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults. J Agric Food Chem. 58(7): 3996-4000.
- Morris, MC (2003) Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident of Alzheimer disease. Arch Neurol. 60:940-6
- Tsuda T. (2008). Regulation of adipocyte function by anthocyanins; possibility of preventing the metabolic syndrome. J Agric Food Chem . pp56:642–646.
- Willis LM, Shukitt-Hale B, Cheng V, Joseph JA. (2009)Dose-dependent effects of walnuts on motor and cognitive function in aged rats. Br J Nutr.
pp 101:1140–4.








ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ  ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ


Γάλα σόγιας:  είναι υδατικό  εκχύλισμα  των καρπών της σόγιας που περιέχει κυρίως νερό, υδατοδιαλυτές πρωτείνες , υδατάνθρακες και διεσπαρμένα σταγονίδια λαδιού. Προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση ή ο διαχωρισμός των  ουσιών του γάλατος χρησιμοποιούνται γαλακτωματοποιητές   και σταθεροποιητές ( μονογλυκερίδια- διγλυκεριδια λιπαρών οξέων , καραγενάνες) ή επιπλέον στάδια επεξεργασίας.



Συστατικά:
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Στα 100 ml  γάλα σόγιας  περιέχονται 141 kcal
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->δεν περιέχει χοληστερόλη
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->14γρ πρωτείνη στα 100 ml
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]--> είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολενικό, λινολεϊκό)
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Χαμηλό σε κορεσμένα λίπη  
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Ισοφλαβονοειδή  (βιοενεργά συστατικά που βοηθούν στην πρ΄ληψη διάφορων νόσων)
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (83 mg στα 100ml γάλα σόγιας)
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Δεν περιέχει λακτόζη (κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη)
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 mg  σίδηρος
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Περιέχει φυτικές ίνες
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Καλή πηγή λεκιθίνης
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Καλή πηγή βιταμίνης Ε  1,35mg
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->   Νιασίνη: 1,6mg
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->   Βιταμίνη Β6: 0.23mg
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->   Φυλλικό οξύ: 55mg


Το γάλα σόγιας πρόκειται για τη συνηθέστερη εναλλακτική επιλογή του αγελαδινού γάλακτος. Είναι ελαφρώς πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες συγκριτικά με το αγελαδινό, αλλά οι πρωτεΐνες αυτές είναι χαμηλής βιολογικής αξίας διότι στερούνται ορισμένων σημαντικών αμινοξέων. Αντίθετα, περιέχει ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ενώ θεωρείται φτωχό σε κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (αντίθετα με το αγελαδινό γάλα που περιέχει κορεσμένα λιπαρά). Η παρουσία φυτο-οιστρογόνων είναι αυτή που κάνει ορισμένους γιατρούς να το συνιστούν στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή στη λακτόζη, μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα γάλα σόγιας. Τέλος, το γάλα σόγιας δεν έχει για πολλούς ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά  οι εταιρίες παραγωγής του χρησιμοποιούν ενισχυτικά γεύσεις.



Αγελαδινό γάλα: Το αγελαδινό γάλα είναι μία πλήρης τροφή, που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Για την ακρίβεια, αποτελείται από πρωτεΐνες, λακτόζη, τριγλυκερίδια, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες (B2, A και κυρίως D). Είναι πλούσιο σε περιεκτικότητά σε ασβέστιο και λυσίνη, ένα αμινοξύ που συχνά λείπει από τις φυτικές πρωτεΐνες. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 4% λιπίδια στα 100ml, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι κορεσμένα λιπαρά. Το αγελαδινό γάλα, όμως, υστερεί σε λινολεϊκό οξύ συγκριτικά με το μητρικό γάλα, το οποίο είναι 50 φορές πιο πλούσιο. Η κατανάλωσή του είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, διότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης του σκελετού και διατήρησης της πεπτικής γαλακτικής χλωρίδας. Επιπρόσθετα, ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές δυσανεξία στη λακτόζη, εξαιτίας της έλλειψης λακτάσης στους ενήλικες. Το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο και σε μεταλλικά στοιχεία, με κυρίαρχο το ασβέστιο και το φώσφορο, που ευνοούν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Περιέχει όλες τις βιταμίνες, με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12. ενώ περιέχει 0,1 έως 0,2mg βιταμίνης D και 2mg βιταμίνης C.


Συστατικά:
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->το πλήρες  περιέχει 4% στα 100 ml, το ημίπαχο 1-2 % και το άπαχο έχει 0%
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->στα 100ml  έχουν 122 mg Ca
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3,3 g πρωτεινες
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 mg βιταμίνη C
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->0,1-0,2 mg  βιταμίνη D






ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ Κ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ!!!!
(όλη η αλήθεια .....)

           
  

Κυτταρίτιδα: από τα πιο κοινά δερματολογικά προβλήματα που εμφανίζεται σε περιοχές οπού υπάρχει συσσώρευση λιπώδους ιστού όπως (γοφοί, γλουτοί, μηροί , στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στα μπράτσα )( Kruglikov, 2011) και  εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ( Gold, 2012). Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 85% των γυναικών  από την ηλικία των 20 ετών και άνω εμφανίζει την διαταραχή αυτή. Συχνά  θα την δούμε να περιγράφεται ως οίδημα, ίνωση ή δυστροφία.


 Η παθοφυσιολογία της όμως,  δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη, ωστόσο έχει επικρατήσει η άποψη  ότι  η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα έλλειψης της ελαστικότητας του δέρματος  με αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις  λίπους να προεξέχουν από το κοριο ( την στιβάδα κάτω από την επιδερμίδα μας οπού βρίσκονται οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι θύλακες των τριχών και τα αιμοφόρα αγγεία.) Οι προεξοχές αυτές δημιουργούν την μη επίπεδη  επιφάνεια στο δέρμα  που μοιάζει  στην υφή με <<φλούδα πορτοκαλιού>>. (  Achenbach, 2010).


  Παράγοντες που παίζουν ρόλο  στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας  είναι το φύλο όπως προείπαμε-  οι άντρες  κατά κύριο λόγο δεν έχουν) ( Wanner & Avram, 2008), η κληρονομική προδιάθεση (Pino et al, 2006) , η  φυλή – οι Καυκάσιες φυλές την  παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό  από τις άλλες φυλές. Ακόμα ο τρόπος ζωής ,το κάπνισμα, (Fink et al, 2006) το αλκοόλ, η λήψη διάφορων φαρμάκων και το στρες (  Mayo Cinic 2011 ) μπορούν να επιτείνουν την εμφάνισή της.

 Για την αντιμετώπιση της η αλλαγή των διατροφικών  συνηθειών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη.(Avram, 2004).
  •  Σύμφωνα με έρευνες η ορατή κυτταρίτιδα  μειώθηκε σε γυναίκες που έχασαν βάρος ( Sadick ,2004).
  •  Η υγιεινή  και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών που  συστήνεται για την συνολική  υγεία του ανθρώπου  αποτελεί ιδανική και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
  •  Η διατροφή αυτή πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ( όχι απλούς αλλά σύνθετους όπως δημητριακά ολικής άλεσης, και καλά λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) ακόμα συνίσταται η αποφυγή κορεσμένων  λιπών και τρανς ( όπως πατατάκια, τηγανιτά). 
  • Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, ( κόκκινα κ πορτοκαλί φρούτα κ λαχανικά) C ( πορτοκάλια ,γκρέιπφρουτ, ντομάτες, φράουλες) , Ε ( ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί)  δρουν στην δομή του δέρματος,  παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση  και ουσίες  όπως το σελήνιο ( σουσάμι, θαλασσινά, ολικής άλεσης τροφές), το καροτένιο ( και γενικότερα τα καροτενοειδή –κόκκινα, κίτρινα – πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά)
  •   και τα φλαβονοειδή  (μούρα, μήλα φράουλες, κρεμμύδι μπρόκολο, πράσινο τσάι, δημητριακά)επιβραδύνουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. 
  •  Μειωμένη πρόσληψη νατρίου και  αποφυγή συσκευασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε αυτό  είναι απαραίτητα για την αποφυγή της κατακράτησης του ύδατος.
  •  Και βέβαια την ισορροπημένη διατροφή συμπληρώνει η λήψη νερού τουλάχιστον 6-8 ποτήρια την ημέρα για την αποφυγή της αφυδάτωσης 
  •  και η γυμναστική.  (Avram, 2004)





                               

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Nicole J. Achenbach, Len Kravitz,  (2010) Cellulite: A Review Of Its Anatomy, Physiology And Treatment. IDEA Fitness Journal, Volume 7,
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Avram, M. (2004). Cellulite: A review of its physiology and treatment. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 6, 181–85.
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Del Pino, E., et al. (2006). Effect of controlled volumetric tissue heating with radiofrequency on cellulite and the subcutaneous tissue of the buttocks and thighs. Journal of Drugs in Dermatology, 5 (8), 709–17
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Fink, J.S., et al. (2006). Use of intense pulsed light and a retinyl-based cream as a potential treatment for cellulite: A pilot study. Journal of Cosmetic Dermatology, 5, 254–62.
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Gold M (2012) Cellulite – an overview of nono- invasive therapy with energy based system. JDDG. 10 :553-558
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Kruglikov I (2011) the Pathophysiology of cellulite: Can the puzzle eventually be solved?
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Rossi, A.B.R., & Vergnanini, A.L. (2000). Cellulite: A review. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 14, 251–62.
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Sadick, N.S., & Mulholland, R.S.( 2004). A prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of cellulite treatment using the combination of optical and RF energies for subcutaneous tissue heating. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 6 (4), 187–90.
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Wanner, M., & Avram, M. (2008). An evidence-based assessment of treatments for cellulite. Journal of Drugs in Dermatology, 7 (4), 341–45.
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->Wassef C, Rao BK. (2012) The science of cellulite treatment and its long-term effectiveness. J Cosmet Laser Ther. 2012 Apr;14(2):50-8.


9 top μυστικά για να πετύχει η δίαιτά σας!!!!


http://www.myself.gr/body-mind/diatrofi/9-top-mustika-gia-na-petuhei-i-diaita-sas












9 top μυστικά για να πετύχει η δίαιτά σας!















Ας πούμε ότι θέλετε να πετύχετε έναν οποιοδήποτε στόχο. Τι πρέπει να κάνετε πρώτα απ όλα; Να μάθετε τα αδύνατα σημεία του «εχθρού» και να χτυπήσετε κατόπιν οργανωμένων κινήσεων. Σωστά; Αυτό ακριβώς λοιπόν, χρειάζεται και ο στόχος: Δίαιτα.
Και για να σας βοηθήσουμε να «καταστρώσετε» το σχέδιό σας, σας αποκαλύπτουμε 9 τοπ μυστικά που θα σας απαλλάξουν μια και καλή από τον μεγάλο «εχθρό» των περιττών κιλών!
Η δύναμη του 10
Πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι η απώλεια του 10 τοις εκατό του συνολικού σας βάρους. Πριν από αυτό δεν πρέπει να βγάζετε κανένα συμπέρασμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό το συγκεκριμένο ποσοστό μας δίνει σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς με συνέπεια η επόμενη μέρα να ακολουθεί με μεγαλύτερη θέληση.
Πολύ γρήγορα;
Το να χάνετε βάρος πολύ γρήγορα, για παράδειγμα 3 κιλά την εβδομάδα με εξαντλητικό πρόγραμμα μπορεί να σας κάνει να χαρείτε τις πρώτες 2 εβδομάδες. Το σίγουρο όμως είναι πως θα κλάψετε πικρά κάποιες από τις επόμενες. Ο λόγος; Και θα τα ξαναπάρετε σύντομα και ο οργανισμός σας θα έχει εξαντληθεί.
Πολύ αργά;
Στην αντίθετη τώρα περίπτωση που χάνετε κιλά με πολύ αργούς ρυθμούς, το πιθανότερο είναι πως σύντομα θα απογοητευτείτε. Φροντίστε λοιπόν να προσθέσετε στο πρόγραμμά σας αυτό το κάτι που θα δώσει ώθηση στον μεταβολισμό σας. Για παράδειγμα αυξήστε το επίπεδο δραστηριοτήτων σας ώστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
Βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι.
Ξεκινώντας την δίαιτά σας βάλτε στόχους που φτάνουν τους 6 μήνες ή και τον ένα χρόνο ανάλογα το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε στο σύνολο. Κατόπιν όμως μπορείτε να βάλετε και πιο μικρους στόχους (που βέβαια δεν επηρεάζουν το αρχικό πρόγραμμα) που μπορούν να επικεντρωθούν σε ένα πιο άμεσο χρονικό διάστημα όπως στην εβδομάδα ή τον μήνα.
Μην παραμυθιάζεστε!
Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα περιλάμβανε και έτοιμα γεύματα (σουβλάκια, πίτσες κ.λ.π.) είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσετε να αντισταθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως που σίγουρα μπορείτε να κάνετε είναι να καθιερώσετε 2 μέρες του μήνα ως ημέρες ανεξαρτησίας!
Ανταμείψτε τον εαυτό σας.
Κάθε φορά που πετυχαίνετε τον στόχο σας, ανταμείψτε τον εαυτό σας. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσετε ξανά! Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα μασάζ ή ένα ρούχο που έχετε βάλει στο μάτι.
Καταγράψτε τον εαυτό σας.
Ξεκινώντας την διαιτά σας, διατηρήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Η επίγνωση σας βοηθά να περιορίσετε τι κακές συνήθειες αλλά και να αυξήσετε τις «συμπεριφορές» εκείνες που σας έδωσαν αποτελέσματα.
Καταγράψτε και το βάρος σας.
Μαζί με το ημερολόγιο τροφίμων φροντίστε να καταγράφετε και το βάρος σας. Εκείνο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως είναι να ζυγίζεστε μια φορά την εβδομάδα την ίδια ώρα της ημέρας και με την ίδια ένδυση. Σε καμία περίπτωση μην το κάνετε ημερησίως!
Μην «χτυπάτε» τον εαυτό σας
Οι εσωτερικές σας σκέψεις όσον αφορά τις ικανότητές σας μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πορεία της δίαιτάς σας. Φερθείτε του με ευγένεια και αισιόδοξη στάση και είναι σχεδόν σίγουρο πως κι εκείνος θα σας δώσει μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

ΓΙΑ ΤΟ MYSELF.GR  ΑΠΟ ΤΟ PREVENTION, 27/09/2012




Η πρωινή γυμναστική “κόβει” την όρεξη!



Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως πρέπει να κάνετε λίγη γυμναστική το πρωί, διότι μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η πρωινή προπόνηση μειώνει την επιθυμία μας για φαγητό.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU), οι οποίοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για να μετρήσουν τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 35 γυναικών, την ώρα που έβλεπαν φωτογραφίες τροφίμων. Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια δύο συναπτών ημερών. Την πρώτη οι γυναίκες είχαν διαθέσει 45 λεπτά το πρωί για να γυμναστούν, ενώ την δεύτερη όχι.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την γυμναστική μειώθηκε η προσοχή που έδιναν οι γυναίκες στις φωτογραφίες των τροφίμων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας αυξήθηκε η συνολική φυσική τους δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους (οι μισές εθελόντριες ήταν παχύσαρκες). Επιπλέον, την ίδια ημέρα οι εθελόντριες δεν κατανάλωσαν περισσότερο φαγητό για να αντισταθμίσουν όσες θερμίδες είχαν κάψει με τη γυμναστική, γράφουν οι ερευνητές.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν πόσο διαρκεί αυτή η επίδραση της γυμναστικής και κατά πόσο η μακροχρόνια γυμναστική μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων.
ΠΗΓΗ:
ΤΑ ΝΕΑonline








και καλώς ορίζουμε στο blog  την νέα ενότητα <<ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ...>> που  μέσα από αυτήν θα μοιραζόμαστε ΜΥΣΤΙΚΑ  για την υγεία , την απόκτηση και την διατήρηση ενός ομορφου σώματος! Και όταν μιλάμε για ένα όμορφο σώμα , μιλάμε για ένα υγιές σφριγυλό σώμα, χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές σε κάθε  ηλικία!



Μυστικα  για σωστή διατροφή
Μυστικά για σωστή ενυδάτωση
Μυστικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
Μυστικα για την καταπολεμηση του τοπικού πάχους..... θα σας περιμένουν εδώ κάθε εβδομάδα   για να σας αποκαλυφθούν!





ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ <ΜΕΣΑ > ΚΑΙ <ΕΞΩ>!!!!!






Διατροφικές επιλογές για αποφυγή τσιμπολογήματος

print



Πολλές διατροφικές συμπεριφορές έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια από αυτές είναι και το τσιμπολόγημα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την υπερκατανάλωση φαγητού, σε ακατάστατες ώρες, χωρίς έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνεται.
Συνήθως το τσιμπολόγημα γίνεται λόγω ψυχολογικώνκαι στρεσογόνων καταστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι πέρα από τις τύψεις και τις ενοχές, να υπάρχει και ένα σταδιακά αυξημένο σωματικό βάρος. Το τσιμπολόγημα συνήθως περιλαμβάνει τροφές όπως πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά και γενικότερα τροφές με αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία. Για την αποφυγή του τσιμπολογήματος παραθέτονται παρακάτω μερικά διατροφικά tips:
  1. Μην παραλείπετε το πρωινό: Σε πολλές έρευνες έχει φανεί ότι το πρωινό γεύμα συνδέεται με ένα υγιές σωματικό βάρος. Ένα ισορροπημένο πρωινό συνήθως καλύπτει περίπου το 25% των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Έτσι, το πρωινό διακόπτοντας την πολύωρη αποχή από το φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας, και προμηθεύοντας τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνει τον αριθμό και την ποσότητα των «τσιμπολογημάτων» που πραγματοποιούνται μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Τα τσιμπολογήματα τις περισσότερες φορές φορτώνουν με περισσότερες θερμίδες από ότι ένα πλήρες πρωινό γεύμα όπως γάλα με δημητριακά ολική άλεσης για παράδειγμα.
  2. Προγραμματίστε: Πέρα από την επιλογή των μικρογευμάτων, ο προγραμματισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όταν προγραμματίζετε, μπορείτε να προλάβετε το τσιμπολόγημα και να καταναλώσετε κάποιο σνακ, που θα είναι και υγιεινό, ενώ ταυτόχρονα δεν θα ξεφεύγει ποσοτικά. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι έτσι θα γλιτώσετε και χρήματα. Πριν φύγετε για τη δουλειά, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας ένα σνακ από το σπίτι, ώστε να αποφύγετε άλλους πειρασμούς. Αυτή η κίνηση θα αποδειχτεί έξυπνη καθώς θα βοηθήσει στο να μην φάτε παραπάνω από αυτό που έχετε προγραμματίσει να καταναλώσετε.
  3. Επιλογή θρεπτικών σνακ: Επιλέξτε σνακ όπως φρέσκα φρούτα (ή και αποξηραμένα), γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα, ξηρούς καρπούς ανάλατους (1 χούφτα). Μια καλή επιλογή από το σπίτι θα μπορούσε να είναι ένα ψωμάκι ολικής(όχι πάνω από 80 γρ.) με λίγο τυρί κατίκι ή ανθότυρο ή λίγη φέτα (στο μέγεθος 2 μπαταριών τύπου ΑΑ). Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στο ψωμάκι λίγα λαχανικά όπως ντομάτα, μαρούλι ή τριμμένο λάχανο. Το ψωμάκι θα μπορούσε επίσης να συνδυαστεί με λίγη μαργαρίνη με μέλι. Εάν ήδη βρίσκεστε έξω και δεν έχετε προλάβει να προμηθευτείτε κάποιο σνακ από το σπίτι σας επιλέξτε κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής, σταφιδόψωμο, κριτσίνια και κράκερ ολικής, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με φρούτα ή απλή, ένα μικρό παστέλι ή και μαύρη σοκολάτα (με κακάο άνω του 70% και όχι πάνω από 20 γρ.).
  4. Τρώτε χωρίς TV και PC: Όταν τρώτε, μην κάνετε τίποτα άλλο. Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Είναι σίγουρο ότι έτσι θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Δεκάδες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των ωρών που σπαταλάει κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση και της εμφάνισης παχυσαρκίας, σε άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.
  5. Πιείτε υγρά: Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα. Η επισήμανση είναι ξεκάθαρη: υγρά και όχι αποκλειστικά νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα υγρών αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες ή έπειτα από αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Η λήψη τους πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 
  6. Αδειάστε τα ντουλάπια: Σε περίπτωση που σας φαίνεται δύσκολο να αντισταθείτε σε κάποια τρόφιμα όταν είστε στο σπίτι, η λύση είναι απλή. Πετάξτε τα και αποφύγετε την αγορά τους. Επίσης, ζητήστε από συγγενείς και φίλους να μην σας φέρνουν γλυκά σαν δώρο, αλλά λουλούδια ή διακοσμητικά. Φτιάχνουν την ατμόσφαιρα και δεν παχαίνουn.http://www.mednutrition.gr/diatrofikes-epiloges-gia-apofygi-tsimpologimatos  Γράφει ο/η Κούτσικας Κωνσταντίνος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.  
























http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/oi-10-entoles-gia-na-xasete-baros?id=2234151&ref=newsletter


Οι 10 «εντολές» για να χάσετε βάρος

Είναι αλήθεια ότι καθημερινά υπάρχουν φήμες, έρευνες, παραφιλολογίες και φυσικά αναρίθμητες συνταγές και δίαιτες που υπόσχονται σίγουρη και εγγυημένη απώλεια βάρους. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι αρκετό αν δεν ακολουθήσετε τις...10 εντολές για την απώλεια των περιττών κιλών.



Φρούτα και λαχανικά σε πρώτο πλάνο
Όλες οι έρευνες, χωρίς εξαίρεση επιμένουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρησή του. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να περιέχει το καθημερινό σας διατροφολόγιο 5 με 9 μονάδες φρούτων ή λαχανικών. Τα λαχανικά προσφέρουν «απλόχερα» φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, μοναδικής σημασίας για τη συνολική καλή υγεία, ειδικά στην περίπτωση όπου ακολουθείτε ένα θερμιδικά χαμηλό διατροφολόγιο στην προσπάθεια να χάσετε κιλά. Τα φρούτα από την άλλη είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τη θεραπεία απέναντι στις «αμαρτωλές λιγούρες».

Πρωτεΐνες, πρωτεΐνες και πάλι πρωτεΐνες
Έρευνες έχουν δείξει ότι το ένα τέταρτο των θερμίδων που λαμβάνουμε πρέπει να είναι πρωτεΐνες, δηλαδή τρόφιμα όπως αβγά, κρέας, ψάρια. Και αυτό επειδή ακριβώς η πρωτεΐνη δίνει την αίσθηση του κορεσμού, «ξαναγεμίζει τις μπαταρίες» των μυών ειδικά μετά από εντατική άσκηση και αποβάλλει πιο εύκολα και γρήγορα το λίπος. Άρα κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτεϊνούχα τρόφιμα.

Το πρωινό είναι must
Όλοι το λένε αλλά πόσοι το τηρούν τελικά; Η αλήθεια είναι ότι το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Περισσότερα από 1000 άτομα που έχασαν πάνω από 15 κιλά ακολούθησαν πρόγραμμα με ένα γερό πρωινό στο διατροφολόγιο τους και ένα χρόνο μετά δήλωσαν ότι το πρωινό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Το καλύτερο μάλιστα πρωινό οφείλει να περιέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και βοηθούν το σώμα να παραμένει «χορτάτο» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλάξτε τα κουζινικά σας
Η ψυχολογία είναι μεγάλη υπόθεση στη μάχη των κιλών. Ένα καλό κόλπο είναι να αντικαταστήσετε τα μεγάλα πιάτα στα οποία τρώτε με μικρότερα. Έτσι θα αισθάνεστε ότι τρώτε μεγαλύτερη μερίδα. Μάλιστα έρευνα του πανεπιστημίου του Cornell αποκάλυψε ότι άτομα που έτρωγαν πρωινό σε μεγάλα μπολ κατανάλωναν 16% περισσότερο φαγητό από εκείνους που προτίμησαν ένα μικρότερο.

Ενυδάτωση= κλειδί
Πολύ συχνά έχετε την αίσθηση της πείνας, αν και δεν έχει περάσει αρκετή ώρα που φάγατε κάτι. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχετε παρερμηνεύει τα σινιάλα που σας στέλνει ο εγκέφαλος και το στομάχι σας. Το γνωστό «δεν πεινάτε, διψάτε» ισχύει. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και θα δείτε τελικά ότι δεν…πεινούσατε τόσο πολύ.

Ξεχάστε τα ξενύχτια
Αν θέλετε να χάσετε βάρος η πικρή αλήθεια είναι ότι πρέπει να ξεχάσετε τα ξενύχτια. Τουλάχιστον 7 ώρες καλού νυχτερινού ύπνου, συμβάλλουν δυναμικά στην απώλεια των περιττών κιλών. Σε αντίθετη περίπτωση, το σώμα παράγει γκρελίνη, μια ορμόνη που προκαλεί την πείνα άρα και τη διατήρηση του λίπους. Η επονομαζόμενη και «ορμόνη της πείνας» συμβάλει στις ..κακές επιλογές οι οποίες συχνά συνοδεύονται από νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο.

Όχι στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Μπορεί να υπόσχονται πολλά αλλά, δυστυχώς κάνουν πολλά περισσότερα. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά ενδέχεται να προσθέσουν και κανένα κιλό στη ζυγαριά σας. Αυτό που τελικά πετυχαίνει η έντονη, γλυκιά γεύση τους είναι να εντείνει περισσότερο την όρεξη για κάτι γλυκό παρά να την περιορίζει.

Ας φάμε κάτι λοιπόν
Η παλιά τεχνική έλεγε: αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, μην τρώτε ανάμεσα από τα γεύματα. Ξεχάστε το αυτό. Η νέα μέθοδος λέει ότι: Μη μένετε περισσότερες από πέντε ώρες χωρίς γεύμα. Αν αφήστε τον εαυτό σας να πεινάσει, η λογική της…λαιμαργίας λέει ότι δεν θα κάνετε και τις καλύτερες επιλογές στο μενού. Όταν πεινάτε, η πρώτη σκέψη είναι fast food, εάν όμως διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα, κάτι που κάνουν τα μικρά γεύματα, μειώνετε το αίσθημα της πείνας και έχετε τον έλεγχο της όρεξής σας.

Εμπρός κουνηθείτε
Αυτό δεν αποτελεί και έκπληξη πάντως: βρείτε ώρα για άσκηση. Η γυμναστική σας φέρνει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια κοντά στο στόχο της απώλειας βάρους. Ο συνδυασμός ωστόσο σωστής διατροφής και τακτικής γυμναστικής έχει τα ιδανικά αποτελέσματα,. Η άσκηση είναι κυρίαρχος παράγοντας όχι μόνο στην απώλεια των περιττών κιλών αλλά εγγυάται ότι δεν θα ξαναχρειαστείτε…δίαιτα.

Ηρεμία και γαλήνη
Η 10η εντολή αφορά στην ψυχολογική διάθεση του καθενός. Για να είναι επιτυχημένη μία δίαιτα και να έχετε ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας και διάθεσης να συνεχίσετε σε ένα ομολογουμένως δύσκολο διατροφικό δρόμο, στερήσεων και αλλαγών, πρέπει αν μη τι άλλο η διάθεσή σας να είναι καλή. Το στρες και το άγχος δεν βοηθούν στη «μάχη» σας. Επιπλέον το στρες ωθεί το σώμα να κρίνει περισσότερη κορτιζόνη, την ορμόνη δηλαδή που ευθύνεται για την αποθήκευση του λίπους. Η ίδια ορμόνη έχει βρεθεί μέσα από έρευνες ότι αυξάνει τη διάθεση για φαγητό και ειδικά για λιπαρό φαγητό. Ένα «αποπροσανατολιστικό τρικ» που προτείνουν οι ειδικοί είναι να τρώτε σε… ωραίο περιβάλλον. Η ομορφιά του περίγυρου χορταίνει το μάτι και προφανώς και το …στομάχι

http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/oi-10-entoles-gia-na-xasete-baros?id=2234151&ref=newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου